Wie is Studio Zeedauw?

Studio Zeedauw is een ontwerpstudio in Tilburg met een eigen ambachtelijke drukkerij. Concept, grafisch ontwerp en ambachtelijk drukwerk, alles wordt hier met dezelfde aandacht en vakkundigheid gemaakt.

Aandacht en kwaliteit
Studio Zeedauw ben ik, Rozemarijn Oudejans, grafisch ontwerper met een grote liefde voor ambachtelijk drukwerk. Ik werk net als veel andere mensen meestal achter mijn computer; digitaal, snel en makkelijk. Tot ik een aantal jaar geleden in Canada ‘letterpress’ ontdekte: ambachtelijk drukwerk, met de hand gemaakt op oude boekdrukpersen. Na één workshop was ik verkocht. De geur van de inkt, het gesnor van de drukpersen, de voelbare indruk in het dikke, zachte papier, heerlijk vond ik het. Dat ambachtelijke proces en prachtige drukwerk, daar wilde ik me als grafisch ontwerper op gaan focussen. Ik droomde van een eigen ontwerpstudio met ambachtelijke drukwerkplaats en die is er in 2017 gekomen: Studio Zeedauw. Op een prachtige plek achter het Textielmuseum in Tilburg maak ik grafisch werk, druk ik visitekaartjes, geboorte- en trouwkaarten en geef ik cursussen en workshops. Mijn liefde voor ambachtelijk drukwerk delen en de oude technieken levend houden is wat ik het liefste doe.

Slow printing in de 21e eeuw
Studio Zeedauw vertaalt slow-printing en ambachtelijk drukken naar de 21e eeuw. Door combinatie met nieuwe materialen en technieken als 3D-printen, lasersnijden, graveren en fresen, ontdek ik constant nieuwe manieren om drukvormen te maken. Hierdoor blijf ik mijn ontwerpproces vernieuwen en word ik constant uitgedaagd om te experimenteren en nieuwe oplossingen te vinden.

Even uitleggen:
Mijn naam, Rozemarijn, is afgeleid van het Latijnse Rosmarinus, wat ‘zeedauw’ betekent. Mijn ouders vonden dat destijds een toepasselijke naam voor de dochter van een tuinierster en een zeeman. Ik vind het een mooie naam voor mijn droom die uitkomt.

Door(ge)dacht
Mensen die mij kennen noemen mij een perfectionist en een organisatietalent. Dat zie je terug in mijn ontwerpen: een goed doordacht concept, helder gestructureerd en tot in de kleinste details kloppend. Maar altijd met een kleine verrassing, een grapje of een onverwachte wending, want volledige perfectie is me iets te saai. Daarom houd ik ook zo van handgemaakt drukwerk: iedere afdruk is uniek.

Studio Zeedauw werkt onder andere voor:
Stichting Art-fact
Avans Hogeschool
Tilburg Cowboys
Partnerschap Opleiden in de School
RNTC Internationale Mediatrainingen
Thebe Wijkverpleging
Wijkraad Reeshof
Grafisch Museum Wouw

CV
Nominatie Jheronimus Award 2016
Nominatie Avans Scriptieprijs 2016
Diverse exposities in binnen- en buitenland
BA Grafisch Ontwerp, AKV|St.Joost 2016
MA Cartografie, Universiteit Utrecht 1999